Kaart van Ethiopië

Praktisch

  • Reisdocumenten: internationaal reispas geldig tot zes maand na terugkeer in België. Een visum is verplicht. Dit is verkrijgbaar bij aankomst in Addis Abeba luchthaven.
  • Inentingen: Een inenting tegen gele koorts is wettelijk verplicht, het gele boekje neem je mee. Malariapreventie is noodzakelijk.
  • Munteenheid: De munteenheid in Ethiopië is de birr. Een Euro is ongeveer 13 Birr waard (indicatie).
  • Tijdverschil: winter +2, zomer +1 uur
  • Klimaat: Ethiopië kent een relatief mild klimaat. In de hooglanden van Ethiopië schommelt de temperatuur overdag vaak rond de 19 graden. 's Ochtends is het vaak fris, overdag zonnig en 's avonds kan het flink afkoelen.
  • De beste reistijd voor Ethiopië is van oktober t/m maart, maar eigenlijk is Ethiopië het hele jaar goed bereisbaar. Het noorden van Ethiopië heeft een regentijd in juli en augustus. In deze periode vallen er soms korte, maar hevige regenbuien.
  • De festivals vinden voornamelijk plaats in december en januari.

Dag 1: Brussel - Addis Abeba

Vertrek uit Brussel naar Addis Abeba. Vertrek met Ethiopian Airlines uit Brussel

Dag 2: Addis Abeba

Bij aankomst in Addis Abeba onthaal en transfer naar het hotel In de namiddag volgt een citytour door de stad met bezoek aan Entoto Mountain, National Museum, Ethnographical Museum, merkato

Dag 3: Addis Abeba - Bahir Dar

In de vroege morgen vertrek naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Bahir Dar.

Bij aankomst maken we eerst een boottocht op Lake Tana om er een enkele geselecteerde kloosters te bezoeken die verborgen liggen op de eilandjes en de oevers van dit heilige meer. Bezoek aan de Zege Penninsula en de kloosters van Azuwa Maryam en Ura Kidane Mehret en het kloostereiland Debre Maryam dicht bij de bronnen van de Rivier de Blauwe Nijl.

In de namiddag rijden we naar de watervallen van de blauwe Nijl voor een korte wandeling in de omgeving. We beëindigen de dag met een zonsondergang boven het meer.

Dag 4: Bahir Dar - Gondar

Na het ontbijt gaan we noordwaarts naar Gondar. Deze rit van vier uur gaat door landelijke dorpjes waar we een mooie kijk krijgen op de Amhara culture. We gaan eerst naar het hotel voor de check-in en gaan direct verder met onze ontdekkingstocht naar de verschillende wijken van Gondar, met een bezoek aan de Koninklijke Verblijven met zes kastelen en verschillende andere gebouwen.

Daarbij bezoeken we nog Fasilidas’s Pool, nog altijd in gebruik voor de vieringen van de Timket, Ras Gimb Palace Museum en de Debre Birhan Selassie kerk met de het beroemde Engelenplafond, een hoogtepunt in de Ethiopische schilderkunst.

Dag 5: Gondar - Axum

In de vroege morgen vertrek naar de luchthaven voor de vlucht naar Axum . Bij aankomst in Axum wacht de gids u op en volgt de transfer naar het hotel. De ganse dag wordt gewijd aan bezoek aan de sites van Axum, met bezoek aan de beroemde obelisk. Een van de obelisken werd zeer recent terug opgericht nadat ze terug gegeven werd door Italië.

Bezoek aan het archeologisch museum; het Bad Queen of Sheba (dat Axum van water voorziet gedurende gans het jaar) , de inscripties van Ezana, het graf van Koning Kaleb het graf van Koning Bazen en het Paleis van Sheba. Bezoek aan de kerk van de H. Maria van Zion, waar de Ark des Verbonds bewaard is. Alleen mannen kunnen binnen in de oude kerk. Maar jammer genoeg mag niemand (uitgenomen special aangestelde monniken-wachters) binnen in het deel waar de Ark bewaard wordt, zodat het altijd een mysterie blijft.

Dag 6: Axum - Lalibela

Vertrek naar Lalibela per vliegtuig. Lalibela is de beroemdste historische site van Ethiopië. Na de lunch beginnen we met het bezoek aan de rotsen waar de kerken uitgehouwen warden. Bezoek aan de Noordwestelijke kerkengroep: Bet Medhane Alem, Bet Maryam, Bet Meskel, Bet Danaghel, Bet Mikael & Bet Golgotha (inkom niet toegelaten voor vrouwen)

Dag 7: Lalibela

‘S Morgens een uitstap naar de kerk van Yimrehanne Kristos, de bekendste en waarschijnlijk ook de mooiste kerk gelegen buiten Lalibela.

Deze kerk werd gebouwd in lagen hout en graniet, geplaatst in de ingang van een grote grot. Na dit bezoek gaan we terug naar Lalibela voor de lunch en in de namiddag bezoeken we nog de groep kerken van het Zuidoosten: Bet Gabriel- Rufael, Bet Merkorios, Bet Amanual, en Bet Abba Libanos.

Tenslotte bezoeken we nog de bekendste van alle kerken, Bet Giyorgis, gebouwd ter ere van de patroonheilige van Ethiopië, Saint George.

Dag 8: Lalibela - Addis Abeba - Awassa

Vertrek naar de luchthaven voor de vlucht naar Addis Ababa. Na aankomst in Addis Abeba rijden we verder zuidwaarts naar Awassa. Onderweg stoppen we nog aan Lake Ziway gekend voor de vele vogels.

Dag 9: Awassa - Dorze/ Chencha - Arba Minch

Na het ontbijt bezoeken we eerst de vissersmarkt aan de oevers van Lake Awassa, waarna we verder rijden naar Dorze, gelegen in het hoogland boven Arba Minch.

De bevolking van Dorze zijn bekend vanwege hun grote bijenkorven, bijna als huizen, en hun fijne katoen weefkunst. Bezoek aan het dorp, waar u kennis maakt met het dagelijkse leven van deze volken en hun ambachten.

Als het past in het schema van de marktdagen bezoeken we ofwel de markt van Dorze (maandag en donderdag) of die van Chencha (dinsdag en zaterdag)

Dag 10: Arba Minch - Turmi

‘s Morgens verlaten we Arba Minch voor een boottocht op Lake Chamo en bezoek aan de “crocodile market”, en de lokale hippo’s (nijlpaarden). Daarna vertrek van Arba Minch naar Turmi.

Onderweg passeren we door het dorp Weyto (markt op zaterdag ), het thuisland van de Tsemai stam.

Verder door Weyto Valley naar Erbore,waar een kort bezoek gebracht wordt aan een lokaal Erbore dorp (markt op zaterdag).

Tenslotte verder naar Turmi, thuisland van de Hamer stam. ‘s Avonds zien we traditionele dansen van de Hamer stam, bekend als evangadi.

Dag 11: Turmi - Omorate - Jinka

‘s Morgens vertrekken we voor een dagexcursie naar Omorate om er de stam van de Dassenech te bezoeken. We steken de Omo Rivier over met een lokale boot en gaan zo naar een Dassenech dorp. Daarna terug naar Turmi (maandag is marktdag)) voor een bezoek aan een Hamer dorp. Als er een Stieren jumping is of een special ceremonie van de Hamer zoals het bereiken van een bepaalde leeftijd, dan wordt dat meegenomen;

Dag 12: Turmi - Jinka

Vertrek naar Jinka, via Dimeka en Key Afar. Dinsdag en zaterdag zijn marktdagen in Dimeka.

Deze markt is een van de meest kleurrijke in de streek en wordt bezocht door veel verschillende stammen, zoals de Hamer, Benna en Karo. Daarna verder naar Jinka.

Dag 13: Mago - National Park

‘s Morgens vertrek voor onze excursie: we rijden door het Mago National Park naar een lokaal dorp van de Mursi stam.

De Mursi zijn bekend vanwege hun uitgerokken onderlip en de platen in hun oorlel.

In de namiddag gaan we terug naar Jinka, waar we een bezoek brengen aan het South Omo Museum & Research Center waar we meer leren over de lokale stammen. Als alternatief kunnen we ook een wandeling maken in de omliggende heuvels om een bezoek te brengen aan een lokaal Ari dorp.

Dag 14: Jinka - Konso

Na het ontbijt verlaten we Jinka en rijden we naar Konso, via Key Afar. Donderdag is marktdag in Key Afar; daar zie je de Benna en Tsemai stammen die hun goederen verkopen. Het is ook een van de populaire markten in de regio. Na het bezoek gaan we naar Konso (markt op maandag en donderdag) . De Konso zijn gekend voor de houten beelden, bekend als wakas, die opgericht werden ter ere van overleden helden, en ook voor hun vernieuwende landbouw terrassen. We krijgen de gelegenheid om een lokaal dorp te bezoeken en het cultureel museum waar verschillende waka beelden staan. Als er genoeg tijd is kunnen we ook nog een bezoek brengen aan het “natural New York Village”, zo genoemd vanwege de grote zandstructuren die gelijken aan wolkenkrabbers.

Dag 15: Konso - Lake Langano

Na het ontbijt vertrek van Konso naar Lake Langano.

Onderweg bezoek aan het Senkele Wildlife Sanctuary, opgericht ter bescherming van het inheemse Swayne’s Hartebeest.

Dag 16: Lake Langano - Addis Abeba

Na een frisse ochtendduik in het meer vertrekken we noordwaarts naar Addis Ababa. Onderweg nog een bezoek aan het Abiatta-Shala National Park. Lake Shala, met zijn diepblauwe water, is met zijn 236m het diepste meer van Ethiopië. Lake Abiatta is een zoutwatermeer met duizenden flamingo’s die er op bepaalde perioden van het jaar leven.

‘s Avonds gaan we nog naar een traditioneel Ethiopisch diner met muziek en dans van verschillende Ethiopische etnische groepen. . Na het diner transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht

Dag 17: Vlucht

Aankomst in Brussel